INTERVIU | Lidia Popescu: Organizațiile teritoriale de femei și, în general, PLDM vor renaște ca pasărea Phoenix

Una dintre principalele sarcini, asumate de participanții la Congresul VIII Extraordinar al PLDM, este reanimarea organizațiilor de femei și de tineret ale partidului, până la sfârșitul anului 2018. Și, dacă până nu demult tocmai aceste două categorii sociale erau considerate dintre cele mai pasive, evenimentele din ultimul timp au determinat atât femeile, cât și tinerii să se implice din ce în ce mai activ în procesele politice, relatează membrii PLDM implicați în procesele de regenerare a organizațiilor de tineret și de femei.

Despre particularitățile acestor proteste aflați dintr-un interviu cu Lidia Popescu, secretar general al organizațiilor de femei a PLDM

Până în acest moment, au fost reconstituite organizațiile teritoriale de femei din raioanele Basarabeasca, Cimișlia, Leova, Anenii Noi, Rezina, Șoldănești, Strășeni și Ștefan Vodă. Ne bucură faptul că acum aceste organizații au și noi membri. Dar, vreau să vă zic că până la 25 decembrie avem drept scop să reconstituim toate organizațiile noastre din teritoriu.

Dacă e să vorbesc despre profesiile femeilor care sunt membre ale organizațiilor noastre, pot să vă spun că este vorba de medici, profesori, vânzători, economiști, fermieri, etc.

Până a porni procesul de reconstituire a organizațiilor teritoriale de femei din PLDM, liderele noastre au fost instruite de un trainer bine pregătiți cum să-și gestioneze corect și eficient organizația. Astfel, femeile din cadrul Organizațiilor Teritoriale a PLDM au învățat să-și expună corect și convingător gândurile, le-au fost aduse exemple din viața politică internațională și de la noi din țară.

Părerea mea personală este că femeile  trebuie să se  implice în politică, pentru ca propunerile, cuvântul, problemele lor să fie  auzite. Eu le îndemn ca să aibă „eu-l” lor la orice vârstă și să lupte atunci când știu că dreptatea e de partea lor. Și, în afară de aceasta, sunt mândră de faptul că femeile din Organizațiile Teritoriale a PLDM  au verticalitate, sunt cele care n-au cedat presiunilor, iar faptul că la organizațiile de femei a Partidului Liberal Democrat din Moldova aderă acum și tinere e un semn bun.

– Ce le motivează pe aceste femei să devină membre ale PLDM?

– Ele spun că acest partid acum este unul dintre cele mai curate, iar deputații PLDM, care sunt doar 5 la număr, merită cât o sută. Ei sunt activi, demonstrează că sunt corecți,  nu sunt mânați de interese și luptă pentru interesele acestui popor. Dacă vrei ca nepoții, copiii tăi să rămână în țară, să muncească aici, atunci are rost să faci parte din echipa noastră. 

Iar curajul de a reconstitui aceste organizații vine de la femeile cunoscute în teritoriu, care sunt adevărate luptătoare. Femeile mi se plâng că lumea din raioane este dezinformată, manipulată. Dar este multă lume cu mintea trează, care vrea să cunoască adevărul despre ceea ce se întâmplă în țară, vrea să știe mai multe lucruri și despre activitatea deputaților PLDM.  

– Doamna Lidia Popescu, membrii PLDM v-au desemnat în calitate de secretară a organizației pentru femei. Această postură presupune responsabilități și, pe alocuri, riscuri. Ce vă motivează pe dumneavoastră?

– Vreau să vă zic că PLDM de patru ori a fost îngenuncheat, dar el, ca un lăstar, a regenerat. Acest partid a fost clădit acum 10 ani cu bunătate, cu entuziasm. Adevărul este că eram prea creduli. Dar îi avem în față pe cei 5 deputați, care sunt adevăratul clopot din Parlament. Mai are un alt partid  deputați care cu atâta sârg să apere interesele acestor cetățeni?

Acest fapt mă înfiripă și pe mine, deși sunt reprezentantă a vârstei a treia. Vreau să menționez că în această organizație au loc femeile de orice vârstă. Cineva are experiență, altcineva idei, altcineva are recomandări și, împreună, facem o echipă și suntem o putere. Acum PLDM  ar putea răbufni cu o putere mai mare, dacă partidul nostru va număra mai mulți membri. De la televizor suntem mințiți că o ducem în ce în ce mai bine, dar realitatea denotă că țara este masiv părăsită, în special de tineri. Ei pleacă având senzația că aici nimic nu mai poate fi schimbat.

Părerea mea este că femeile trebuie să-și spună cuvântul și trebuie să se întrebe: cum așa, fără mine, în societatea asta se hotărăsc multe lucruri? În ziua de astăzi, în țara noastră și femeile trebuie să demonstreze caracter de luptător, deoarece, mai devreme sau mai târziu, vă poate fi afectată familia, cariera, ar putea fi supuși presiunilor rudele, prietenii Dumneavoastră, iar cel mai grav este că suntem mințiți toți și deja nu mai e loc de glumă, chiar dacă în trecut totul ne părea o glumă.

Vreau să vă zic că vor reanimate organizațiile de femei și din UTA Găguzia. Și acolo avem femei extrem de valoroase, de la care ai ce să înveți. Femeia este ființa lângă care totul prinde viață, așa că organizațiile teritoriale de femei și, în general, PLDM vor renaște ca pasărea Phoenix. Sunt sigură că va veni timpul nostru.